Avslutade Projekt

Nedan presenterar vi utvalda projekt vi avslutat.

Golfstudie

Första delen av vårt golfprojekt är nu avslutat. Vi tackar Halmstad Universitet samt High5 Halmstad för ett bra samarbete. 

Målet med detta projekt var att undersöka om det går att se och om det finns skillnader i hjärnvågorna när vi slår bra och dåliga golfslag. Vi spelade in 500 golfslag ifrån olika nivåer av golfare som sedan analyserades.

Sensorplaceringarna vi använde var följande:

 F3, FZ och F4 som ligger i hjärnans främre del.  

C3 och C4 som ligger i hjärnans motoriska del.   

PZ, O1 och O2 som ligger i hjärnans visuella del.

Vid analys av vår hjärndata tränades olika maskininlärningsmodeller inriktade på slagkvalitet för att undersöka vilka frekvensband (hjärnvågor) och specifika elektroder som var relevanta för att skilja bra slag från dåliga slag. Vi tränade en djupinlärningsmodell baserad på LSTM-nätverk samt med Decision Trees och Logistic Regression-modeller.

Kombinationen av elektroderna O1+O2+Pz var den mest informativa, följt av elektroden Fz. Vi fann att Theta-vågor före slaget var en av de mest informativa för att skilja bra och dåliga slag. Detta kanske tyder på att "mental visualisering" spelar en viktig roll i slag kvalité, mer än rörelseplanering. Vi såg också att efter slaget så var det skillnad i nivåer på Alfa-vågen som har att göra med avslappning. 

Skytte - träning & tävling

Att det förmodligen är skillnad på träning och tävling är de flesta medvetna om, men vad är det för skillnad? Detta har vi gjort en studie om tillsammans med Blekinge Tekniska Högskola och Ronneby Pistolskytteklubb.

Till vårt förfogande hade vi två pistolskyttar som tävlat på europanivå och har stor erfarenhet ifrån tävlingar. Vi lät skyttarna skjuta först träningsskott och sen anordnade vi en tävling. 

Här så analyserade vi Beta hjärnvågen på sensorplatserna O1 och O2. Vi tittade på intensiteten kopplat till träning och tävling och kom fram till ett väldigt starkt samband mellan intensitet och poäng på skott i tävlingsdelen. Alltså ju mer aktivitet desto högre poäng. 

Arbetet presenterades sedan av två masterstudenter inom datanalys ifrån Blekinge Tekniska Högskola. 

>